Ми закликаємо батьків продемонструвати школярам приклад дотримання принципів здорового способу життя. Тому беріть на озброєння ці поради і будьте здоровими.
Щодо правильного харчування:
1. Обговорюйте з дітьми меню на день і залучайте їх до приготування їжі. Пам'ятайте, що саме батьки відповідальні за оптимальний режим харчування дітей.
2. Беріть з собою дітей в магазини та на базари. Спільний вибір здорових продуктів і їх придбання - перший крок в формуванні навичок здорового харчування.
3. Снідайте та вечеряйте разом з дітьми. Створіть комфортні умови для споживання їжі в родинному колі.
4. На перекуси в школу дітям найкраще давати овочі і фрукти, горіхи і пляшку води (у випадку, коли в школі в класах не має кулерів з питною водою).
5. Залишайте на столі тарілки з сухофруктами, фруктами, горіхами, зерновими хлібцями. Це дозволить дітям перекусити здоровими продуктами харчування.
6. Займіться домашньою випічкою разом з дітьми. Так ви не тільки убереже їх від надмірної кількості трансжирів, що містяться в багатьох кондитерських виробах (частково гідрогенізовані, кондитерські та кулінарні), а і надасте дітям можливість отримати навичку у приготуванні іжі та цікаво проведете час.
7. Якщо у родини є присадибна ділянка, дача або сад, важливо залучати дітей до їх засадження, догляду та збору врожаю).
Здавалося б, ми так багато знаємо про харчування, і водночас так мало займаємося цією проблемою. Тим часом стан здоров’я дорослої людини багато в чому визначається якістю харчування саме в дитячому віці, коли відбувається бурхливий ріст організму і обмінні процеси в ньому перебігають найінтенсивніше. При цьому правильно розроблене й організоване харчування дитини забезпечує нормальний фізичний розвиток, запобігає багатьом хронічним захворюванням. За останніми даними ВООЗ, здоров’я дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% — від генетичних особливостей і на 60% - від збалансованого харчування.
У школах харчування дітей відбувається під наглядом медичного персоналу та педагогів. Наявність постійного контролю з боку навчального закладу, узгодження раціону з міською санстанцією, свідчить про те, що асортимент страв шкільних їдалень здатен забезпечити організм дитини основними елементами, необхідними для його правильного розвитку.
Кожного навчального року за кошти міського бюджету у школах міста організовується повноцінне безкоштовне харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей та інших незахищених категорій, що потребують соціальної допомоги. У 2016-2017 навчальному році у школах безкоштовно харчуються всі учні 1-4 класів, а також діти 5-11 класів з числа учнів, що відносяться до пільгових категорій. Ці діти мають можливість щодня отримувати повноцінний обід з трьох блюд, що без сумніву вкрай необхідно підростаючому організму.
Можливостей шкільних їдалень достатньо для того, щоб забезпечити і інших учнів гарячими стравами за кошти батьків, але діти, на жаль, віддають перевагу швидкій розрекламованій їжі з найближчого магазину, яких зараз навколо навчальних закладів немало. Нові досягнення науки привели до того, що сьогодні складно знайти в продажу натуральні, нешкідливі для здоров’я продукти харчування. Тому консерванти, барвники, стабілізатори, гормони, антибіотики, підсолоджувачі й інші харчові добавки, небезпечні для людини, стали невід’ємною частиною нашого щоденного раціону. І якщо організм дорослої людини зі сформованими системами захисту здатний хоча б частково нейтралізувати або вивести ці агресивні речовини, то з дитячим ситуація куди небезпечніше. Інтенсивний ріст дитини, становлення травної, імунної й інших систем, розумові навантаження в школі, статеве дозрівання потребують особливого підходу до якості харчування школярів, без повноцінності якого неможливо забезпечити гармонійний розвиток дитячого організму. Тому проблему повноцінного харчування розв’язати можна тільки спільними зусиллями школи й батьків.
Дітям необхідно більше знати про користь гарячого харчування, про необхідність щоденного вживання овочів та фруктів, про обов’язкове вживання супів, тощо. І в першу чергу, сформувати у дитини свідоме ставлення до правильного харчування повинні батьки, сім’я. На превеликий жаль, більшість батьків не надають особливого значення пристрасті дітей до солодких газованих напоїв, чіпсів, «мівін». Незважаючи на численні повідомлення в засобах масової інформації про небезпечні інгредієнти в продуктах, «люблячі» батьки завдають величезної шкоди здоров’ю своїх дітей, купуючи такі продукти. Але те, що ці продукти заборонені у школі, яка для багатьох дітей є взірцем, прикладом для наслідування, уже добре. Коли у школі це не дозволено, то в підсвідомості дітей закладається думка, що вживати таку їжу справді не варто.
Шановні батьки!. Привчіть свою дитину до гарячого харчування у шкільній їдальні. Адже якісне харчування (і в школі, і вдома) — це найважливіший чинник зміцнення здоров’я школяра, а відтак і запорука його нормального фізичного й інтелектуального розвитку.
Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:
- Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.
- Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.
- Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.
- Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.
- Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.
- Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».
- Не допускайте змішування свіжоприготовленої страви з її залишками із попереднього дня.
- Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.
- Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.
- Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.
- Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).
- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.
- Дотримуйтесь заходів безпеки при купанні дитини у водоймах, тому що деякі збудники кишкових інфекцій (дизентерії) можуть жити там до п’ятдесяти днів.
І пам’ятайте, що харчове отруєння завжди можна запобігти!